Reddingboot Prins Hendrik: groot onderhoud en CvO keuring

Onze Prins Hendrik is toe aan groot onderhoud en moet binnen nu en een jaar voor zijn CvO-keuring (Certificaat van Onderzoek). De Prins Hendrik wordt tegenwoordig ingezet voor o.a. grotere vaartochten naar verschillende evenementen en asverstrooiingen op zee.

Groot onderhoud en CvO keuring

Het onderhoud bestaat uit o.a. schilderwerk, het vervangen van verschillende onderdelen en de aankoop van een nieuwe licentie voor de plotter. Dit onderhoud wordt grotendeels door de kundige vrijwilligers van het museum uitgevoerd. Een CvO-keuring (Certificaat van Onderzoek) is sinds 2018 verplicht voor pleziervaartuigen die langer zijn dan 20 meter of die groter zijn dan 100 kubieke meter. Vanwege het feit dat het een historische reddingboot betreft, valt de boot onder de noemer 'pleziervaartuig'. De boot dient voor 1 mei 2024 gekeurd te zijn. De CvO keuring dient eens in de 7 jaar uitgevoerd te worden. In het geval van de Prins Hendrik betekent dit voor mei 2024. Streven is om de boot nog dit jaar te laten keuren. Het museum doet er alles aan om haar nog varende vloot in topconditie te houden. De kosten van het grote onderhoud zijn begroot op € 6260,00. De kosten van de keuring zijn begroot op € 1500,00. Indien dit doel wordt overschreden, wordt het overige bedrag besteed aan onvoorziene kosten van het onderhoud aan de Prins Hendrik.

Reddingboot Prins Hendrik

Op 11 juni 1951 doopte prinses Wilhelmina de motorreddingboot en gaf ze de boot de naam Prins Hendrik. Dit ter ere van haar reeds overleden echtgenoot die altijd zeer geïnteresseerd was in het reddingwezen. De Prins Hendrik is een zelfrichtende reddingboot wat inhoudt dat wanneer de boot omkiept, zij vanzelf weer naar boven draait. De Prins Hendrik was van 1952 tot 1969 gestationeerd in Den Helder. Eind 1968 werd de Prins Hendrik vervangen door de motorreddingboot Suzanna, en deed ze tot 1996 dienst als reserveboot van de K.N.Z.H.R.M. en later de KNRM. In 1996 is de boot toegevoegd aan de varende collectie van het Reddingmuseum. De Prins Hendrik voerde in het verleden 472 reddingacties uit waarmee 728 mensen werden gered! 

Meer informatie over de reddingboot vind je op

Informatie reddingboot Prins Hendrik